ARALIK 2023
Hatice SEYFİOĞLU ÇELİK
1978 Siverek’te doğdu. 2001 yılında Ondokuz Mayıs Üniveristesi Acil Tıp Teknikerliği Bölümünden mezun oldu. Dikey geçiş yaptığı Dicle Üniversitesi Mardin Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümünden 2004 yılında mezun oldu. 2013 yılında ise İnönü Üniversitesinde Hemşirelik bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji bölümünden 2015 yılında mezun oldu. Halen Açık Öğretim Fakültesinde fotoğraf bölümü öğrencisidir. 2019 yılı aralık ayında fotoğraf ile tanıştı ve sonra fotoğraf hayatının vazgeçilmez bir parçası oldu. Pandemi döneminde İFSAK’ın belgesel, kavramsal, kurgusal fotoğraf seminer ve atölyelerine online olarak katıldı. İFSAK, İFSAK Cinsiyet Çalışmaları Grubu, DİFAK, Kadın Fotoğrafçılar Derneği ve Zoneprojectgroup üyesidir. Üyesi olduğu derneklerin karma birçok sergisinde yer aldı. Ortaklaşa bir editöryal fotoğraf çalışması olan ‘Korona Günlerinde Fotoğraf’ isimli çalışmada ve ‘Antroposen Çağdan Belgesel Hikayeler’ isimli çalışmada ve üyesi olduğu derneklerin halen devam eden birçok çalışmalarında katılımcı olarak yer almaktadır.
KASIM 2023
Dilan YAŞAR
Kocaeli doğumlu aslen Siirtli ve 2015 yılı Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık lisans mezunuyum. Fotoğrafla içli dışlı olmam daha çok üniversite yıllarında, seçmeli ders olarak fotoğrafçılık seçmemle ve sabit lensli bir dijital fotoğraf makinesi ile başladı. Okuduğum bölüm olan Mimarlığın çeşitli disiplinlerle ve sanatla bir arada olması bu durumu hem gerekli hem de zevkli kıldı benim için. Sonrasında ise gittiğim her yerde bende iz bırakan anları, insanları ve doğayı, ‘anı’ kalması için fotoğraflamaya ve kaydetmeye başladım. İnsanı ve yaşamı içerisinde daha fazla barındırması ve zamana karşı değişken olmaları açısından, Sokak fotoğrafçılığı ve belgesel fotoğrafçılık bana daha yakın gelen seçimler oldu. Çektiğim fotoğrafları ‘’dilanarchive’’ kullanıcı adı ile instagram sayfamda faal olarak paylaşmaktayım. Ayrıca halihazırda Anadolu Üniversitesi açık öğretim Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünü okumaktayım.
Gideceğim en ufak seyahatte, tanık olduğum ve bende bir anısı kalmasını istediğim her kıymetli ‘an’ için fotoğraf çekmeye zevkle devam edeceğim.
EKİM 2023
Mustafa TİRYAKİOĞLU
1973 Istanbul, Fatih doğumluyum.
Fotoğraf sevdamın tetiklenmesi, babamın vefatından sonraki üzüntülü süreçte 2006 yılında kullanmaya başladığım 3.2 mp kameraya sahip cep telefonum ile başladı. Bunu 2008 yılında gördüklerimi monitörlere ve fotoğraf kağıtlarına aktarmamı sağlayan ilk DSLR fotoğraf makinem takip etti. Tabii ki 10 yaşımdan beri filmli 35mm hem SLR hem de kompakt Minolta fotoğraf makinelerimiz ile aile fotoğrafları çekiyordum. Rahmetli babamın da 60’lı yıllarda kullandığı bir Kodak Retina Reflex SLR makinesi vardı.
DSLR makinem ile sanatsal kaygılarla fotoğraflar üretmeye başladığımda 35 yaşında idim. Normal şartlarda biraz geç kalmış sayılırım..şu anda ise 50 yaşındayım. 15 senedir devam eden amatör bir sevda…Kısa bir süre, İstanbul fotoğrafçılar odasına üye iken profesyonel anlamda çok az da olsa ürün vb. fotoğraf çekim işleri de yaptım.2016 yılında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünden mezun oldum. 2013-2022 yılları arasında İfsak fotoğraf derneğine üye idim.2020 yılından beri Foton Fotoğraf Derneği’ne üyeyim ve 2008’den beri fotoğrafçılık ,bir yaşam tarzı haline geldi . Kendi imkanlarım dahilinde Dünya’yı, Türkiye’yi, İstanbul’u ve doğayı fotoğrafla keşfetmekteyim ve keşfettikçe hayranlığım ve merakım artıyor.Bu tempo 2020’de ortaya çıkan pandemiden sonra maalesef nispeten azaldı.
15 civarında karma fotoğraf sergisine katılmama rağmen henüz kendi fotoğraf sergim olmadı.Ulusal ve uluslar arası fotoğraf yarışmalarından da toplam 10 kadar sergileme ya da mansiyon ödüllerine layık görüldüm.
Kendimi daha çok bir İstanbul fotoğrafçısı, arşivleme bağlamında belgesel fotoğrafçı ve belki de foto muhabir olarak tanımlayabilirim.Tabii ki bu fotoğrafları üretirken sanatsal kaygılar içinde yapmaya çalışıyorum.
Genellikle bir görüntüyü çekerken insan, zaman ve mekan üçgeninde değerlendirme çabasındayım.
Dünya’da her şey çok hızlı değişiyor ve bu özel anları yakalamak her fotoğrafçı gibi beni de mutlu ediyor. Sanatın hepsinde oluğu gibi fotoğraf da bir çeşit terapidir.
İnsan değişir, her şey değişir. Fotoğraflar da değişir. Bu bakımdan ele alınca çoğu fotoğrafçının deyişinin aksine benim fikrimce her fotoğrafçının bir tarzı olmasa da olabilir. O üsluptan çıkmayacağım diye fotoğraflarımızı sınırlandırmak bazı şeyleri kaçırmaktır.
EYLÜL 2023
Sercan BALTALI
1986 Lüleburgaz doğumludur. Trakya Üniversitesi Endüstriyel Elektronik bölümünden 2006 yılında mezun olmuştur. 2008 yılından beri İstanbul’da yaşamaktadır. Telekomünikasyon altyapısı alanında çalışmaktadır. Temel fotoğraf eğitimi almıştır. Hobi olarak fotoğraf çekmektedir. Fotoğraf konusunda kendini geliştirmeyi hedeflemektedir.