You are currently viewing 1864

1864

Kafkas halkları, Çarlık Rusyası tarafından 21 Mayıs 1864 tarihinde anavatanlarından sürgün edildiklerinde Kefken/Babalı Koyu’na sığınmışlardır. Aylar süren, bir taraftan Karadeniz’le, bir taraftan hastalıkla mücadele ettikleri zorlu yolculukta artlarında vatanlarını ve sevdiklerini bırakmışlardır. Sevdiklerini Karadeniz almıştır onlardan, anlatılanlara göre gece dolunay sırasında çıkarlar Babalı Koyu’na. Kefken, uzun süredir Büyük Kafkas Sürgünü’nün sembolü haline gelmiştir. Türkiye’deki Kafkas kökenli vatandaşlarımız her yıl 21 Mayıs akşamında atalarını anmak için Türkiye’nin dört bir yanından bu koya gelirler. Sürgünde yoğun bir şekilde Karadeniz kıyılarına çıkıldığı için Kafkasya’da bulunan Çerkez soydaşları ile karşılıklı olarak Karadeniz’e çelenk bırakırlar. Fotoğraflarda görülen mezar taşları üzerindeki semboller, Kafkas soyadlarına ait sembollerdir.

Sembolik mezar taşları ile Nart Ateşi’nin etrafında sessizce saygı duruşunda bulunulur. Kafkasya kökenli biri olarak bu fotoğraf projesi benim köklerimi arayış çalışmamdır.

Bahar Saner, 2019, Kandıra
Bahar Saner, 2016, Kandıra

Bu anma töreni ile ilgili detayları öğrenmek ve seneye sizler de burada yer almak isterseniz Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) adresinden takipte olabilirsiniz. 

Bahar Saner

2005 yılında başladığım fotoğraf serüvenime aktif olarak 2012 yılından beridir devam etmekteyim. Sakarya Güzel Sanatlar Derneği üyesiyim. Depo Photos’ta freelance foto muhabiriyim. 2003 yılında Uludağ Üniversitesi İktisat bölümünden ve 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Basın-Yayın bölümünden mezun oldum. Fotoğraf eğitimimi Servet Sezgin, Cihat Çavdar, Fatih Gürsel ve Murat Gür hocalarımızdan aldım. Dernek bünyesinde ve çeşitli fotoğraf topluluklarının karma sergilerinde yer aldım. Ulusal fotoğraf yarışmalarında elde ettiğim ödüllerim ve sergilemelerim bulunmaktadır. Çerkeslerin hayatını ve sürgün anmalarını proje olarak çalışmaktayım. 2018 yılında SAGÜSAD’da “ÇERKES SÜRGÜNÜ” konulu fotoğraf sunumumu gerçekleştirdim. Halen bu konuda çalışmalarım devam etmektedir.