Kafkas halkları, Çarlık Rusyası tarafından 21 Mayıs 1864 tarihinde anavatanlarından sürgün edildiklerinde Kefken/Babalı Koyu’na sığınmışlardır. Aylar süren, bir taraftan Karadeniz’le, bir taraftan hastalıkla mücadele ettikleri zorlu yolculukta artlarında vatanlarını ve sevdiklerini bırakmışlardır. Sevdiklerini Karadeniz almıştır onlardan, anlatılanlara göre gece dolunay sırasında çıkarlar Babalı Koyu’na. Kefken, uzun süredir Büyük Kafkas Sürgünü’nün sembolü haline gelmiştir. Türkiye’deki Kafkas kökenli vatandaşlarımız her yıl 21 Mayıs akşamında atalarını anmak için Türkiye’nin dört bir yanından bu koya gelirler. Sürgünde yoğun bir şekilde Karadeniz kıyılarına çıkıldığı için Kafkasya’da bulunan Çerkez soydaşları ile karşılıklı olarak Karadeniz’e çelenk bırakırlar. Fotoğraflarda görülen mezar taşları üzerindeki semboller, Kafkas soyadlarına ait sembollerdir.
Sembolik mezar taşları ile Nart Ateşi’nin etrafında sessizce saygı duruşunda bulunulur. Kafkasya kökenli biri olarak bu fotoğraf projesi benim köklerimi arayış çalışmamdır.
Bu anma töreni ile ilgili detayları öğrenmek ve seneye sizler de burada yer almak isterseniz Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) adresinden takipte olabilirsiniz.