You are currently viewing Pinhole (İĞNE DELİĞİ) Tekniği Üzerine 3 (Pozlama Süresi)

Pinhole (İĞNE DELİĞİ) Tekniği Üzerine 3 (Pozlama Süresi)

Şimdi elinize bir kronometre, bir hesap makinesi ve bir de ışıkölçer alın. Uzun pozlamalarda kamera karşısında durabilecek sabırlı bir model şartını da unutmayın. Pinhole tekniği üzerine yazdığım serinin üçüncü bölümünde sizlere pozlama süresinin nasıl yapılacağı hakkında yazacağım. 

Pozlama süresini hesaplamak için öncelikli olarak bilmemiz gereken bazı veriler olacak. Daha önceki yazımda bu verilerin nasıl hesaplanacağını yazmıştım. (Bknz. https://blog.aralikmag.com Pinhole Tekniği Üzerine 2). Ortaya çıkan verilerden (Odak uzaklığı, deliğin çapı ve filmin (sensörün) boyutu) yola çıkarak ulaştığımız diyafram değeri üzerinden bazı hesaplamalar yaparak bir çarpan değeri elde edeceğiz.

Bu çarpan, bize ışıkölçerden aldığımız değerle beraber yardımcı olacak. Aşağıdaki örnekte bu çarpanı ışıkölçerin F22 üzerinden verdiği pozlama değerine göre hesaplayacağım. Eğer isterseniz diğer diyafram değerleri üzerinden de aynı formülü uygulayabilirsiniz.

F22 diyafram değerine göre: (Makinenin Diyafram Değeri/ 22)^2. Yani makinenin diyafram değerini 22’ye bölüp karesini alıyoruz. Örneğin; pinhole kameranızın değeri F110 olsun ve ışıkölçeri F22’ye göre ayarlayalım. O zaman 110/22=5,  5^2 = 25 değerini buluyoruz. Bulduğumuz bu değer ışıkölçerimizin F22 üzerinden aldığımız perde hızı değerinin saniye cinsinden çarpanı oluyor. Işıkölçerimiz (bu fotoğraf makinesinin ışıkölçeri de olabilir) F22 de 2 sn’lik bir perde hızı veriyorsa bu değeri 25 ile çarpacağız anlamına geliyor. Bu da 2X25=50, 50 sn’lik bir pozlama süresi veriyor demektir.

Bu hesaplamayı bilmekle birlikte “Pinhole” uygulamasını kullanarak da pozlama çarpanını bulabiliriz.

Pinhole Uygulaması

Pozlama değerlerini hesapladığınız zaman bazı sonuçlar sizi şaşırtabilir. Örneğin loş ışıklı bir odada 4-8 saat pozlama süresi olurken, güneşli bir havada 1-3 saniyelik pozlama yapmanız gerekebilir. Hatta ışığa duyarlı fotoğraf kartı kullanarak üç aylık pozlamalarla solargrafi (güneş izleri) fotoğrafı çekebilirsiniz.

Öğreten Adam, 5 dk pozlama, F220, orta format
Apartman Düşü, 60 sn pozlama, F220, pozitif fotoğraf kartı, orta format
Şaraplık, 4 saat pozlama, F300, 6*7 format, pozitif fotoğraf kartı
Köprü Altı, 30 sn pozlama, F220, orta format
Köy Odası, 5 dk pozlama, F110, 35mm
Zamanı Sevmek, 10 sn pozlama, F220, orta format

Pinhole tekniği üzerine yazdığım bu üç serilik yazıda sizleri fotoğrafın ruhuna, optiğin çıkış sebebine ve hatta ressamların çizdiği bazı kusursuz perspektifleri olan resimlerin nasıl oluştuğuna bile değindim. Daha sonraki yazılarımda pinhole ile çektiğim fotoğraflar üzerinden yola çıkarak kurguladığım öyküler olacak.

Bahadır DUMAN

İletişim: [email protected]

Bahadır Duman

1985 Ankara doğumludur. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi İşletme bölümünden 2008 senesinde mezun olmuştur. Üniversitenin ilk yıllarında fotoğraf çekmeye başlamıştır. 1964 senesinde dedesi tarafından kurulan Damla Pastanesi’ni ailesiyle birlikte işletmektedir. Fotoğraf üzerine aldığı teknik eğitimler sonunda 2020 senesinde kendisine ait ODArk adında karanlık oda atölyesini kurmuştur. Karanlık odada, film banyosu ve baskının yanı sıra kendi tasarladığı ya da eski kameralardan geri dönüştürdüğü iğne deliği (pinhole) tekniği ile çekebilen fotoğraf makineleri yapmaktadır. İğne deliği tekniğiyle çektiği fotoğraflar üzerinden projeler yapmaya devam etmektedir.