You are currently viewing Sinemasal Fotoğraf: Kadraj / Simetri Kullanımı

Sinemasal Fotoğraf: Kadraj / Simetri Kullanımı

Kadraj, en temel anlatımıyla fotoğraf makinesinin vizöründen bakınca çizilen çerçevedir. Göstermek istediğimizi kadraja yerleştirerek ifade ederiz.

“Fotoğrafta Simetri Kullanımı” ya da “Simetrik Denge” diye adlandırabileceğimiz uygulamada ise fotoğrafın tam ortasından dikey ya da yatay düzlemde hayali bir çizgi çektiğimizi varsayarsak iki yandaki nesnelerin birbiri ile örtüştüğü durumlarda bir denge unsuru oluşmuş olur.

Ne anlatmak istediğimizi fotoğrafta kadraj belirliyor demiştik, kadraj kullanımımız ne kadar temiz bir görüntü oluşturuyorsa fotoğrafımız o ölçüde netlik kazanacaktır, mesajımız karşı tarafa istediğimiz şekilde iletilmiş olacaktır. Kadrajın içine dahil edebileceğimiz diğer unsurlar ise renk uyumu, arka planın karışık olmaması ve minimal unsurların kullanımıdır. Minimal unsurlar kadrajın içine dahil edeceğimiz renklerin, şekillerin ve çizgilerin az kullanılmasıdır diyebiliriz.

Yukarda saymış olduğumuz tüm kullanım biçimleri ile sade, anlaşılabilir kadraj ve evrensel fotoğraf normlarına uyan temiz kareler elde edebilirsiniz. Asimetrik fotoğrafta ise sıra dışı ve ilgi çekici fotoğraflar ortaya çıkarabilirsiniz. Trenler, vapurlar ve oteller fotoğraflarda simetri ve kadraj için güzel kareler yakalayabileceğiniz mekanlardandır.

The Grand Budapest Hotel
Bahar Saner, 2020, Adapazarı

Kadraj / Simetri Kullanımına Örnekler

Serimizde film endüstrisinden örnekler vererek gittiğimiz için sizlere yine bazı film yönetmenlerinin kadraj / simetri kullanımlarını anlatacağım. Wes Anderson minimalist öğelerin, renk kartalası ve simetri kullanımına verilecek en iyi yönetmen örneğidir. Filmlerinde her bir karede ayrı bir renk uyumu, çizgi ve şekillerin birbiri ile örtüştüğü simetrik kareler görsel bir şölen sunar. Özellikle “The Grand Budapest Hotel” filmini izlemenizi tavsiye ederim.

Stanley Kubrick’in kült filmlerinden olan “The Shining” filminde simetri kullanımı ve yine renk kartelası da aynı sadelikte başarıyla izleyiciye aktarılmıştır. Pelin Esmer’in “İşe Yarar Bir Şey” filmini özellikle tren içi kadraj sahneleri için öneririm. “The Handmaid’s Tale” dizisinde de yönetmen sıklıkla simetri kullanımına uygun kadrajlara yer vermiştir. Son olarak Agatha Christie’nin yazmış olduğu romanlardan uyarlanan iki film olan “Doğu Ekspresinde Cinayet” ve “Nil’de Ölüm” filmlerini de görsel hafızanızı geliştirmeniz için izleme listenize almanızı öneririm.

Fotoğraf dolu günler dilerim…
Bahar Saner
Instagram: @aktivisthnm

Bahar Saner

2005 yılında başladığım fotoğraf serüvenime aktif olarak 2012 yılından beridir devam etmekteyim. Sakarya Güzel Sanatlar Derneği üyesiyim. Depo Photos’ta freelance foto muhabiriyim. 2003 yılında Uludağ Üniversitesi İktisat bölümünden ve 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Basın-Yayın bölümünden mezun oldum. Fotoğraf eğitimimi Servet Sezgin, Cihat Çavdar, Fatih Gürsel ve Murat Gür hocalarımızdan aldım. Dernek bünyesinde ve çeşitli fotoğraf topluluklarının karma sergilerinde yer aldım. Ulusal fotoğraf yarışmalarında elde ettiğim ödüllerim ve sergilemelerim bulunmaktadır. Çerkeslerin hayatını ve sürgün anmalarını proje olarak çalışmaktayım. 2018 yılında SAGÜSAD’da “ÇERKES SÜRGÜNÜ” konulu fotoğraf sunumumu gerçekleştirdim. Halen bu konuda çalışmalarım devam etmektedir.