You are currently viewing İrlanda Fotoğraf Festivali: New Irish Works

İrlanda Fotoğraf Festivali: New Irish Works

Geçtiğimiz aylarda İrlanda’da gerçekleşen İrlanda Fotoğraf Festivali’ne katıldım. 7 Temmuz-25 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleşen festivalde özellikle İrlandalı genç fotoğrafçıların çalışmalarına yer verilmesi beni ayrıca heyecanlandırmıştı. PhotoIreland bünyesinde yer alan “New Irish Works” projesi, İrlanda’da yaşayan genç fotoğraf sanatçılarının çalışmalarının görünürlüğünü sağlayan ve çalışmalarının keşfedilerek desteklenmesine bir alan sunan projedir. Bu yıl 10 genç fotoğraf sanatçısına yer verildi.

New Irish Works 2022’de yer alan sanatçıların çalışmalarını izlemek düşündürücüydü. İstemsiz bir şekilde Türkiye ile kıyaslayarak çalışmaları izlemek beni rahatsız etse de bu sefer sadece sanatçı çerçevesinde fotoğrafları izlemeyi başarabildim. Türkiye’de her alanda olduğu gibi sanat alanında da çalışmaların görünürlüğünü sağlamak için verilen çabanın karşılığı alınmayacağı gibi irtibat kurulan birçok alanlardan kapılar bile açılmaz. Durum bu hâldeyken sanatçı geri planda gözden yitiriliyor. Ancak İrlanda’ya baktığımızda durum biraz daha farklı. Teşvik alanlarının fazla ve kapılarının daima açık olması, sanatçının üretiminin güçlenmesine olanak sağlayan bir alandan bahsedebilmeyi mümkün kılıyor. Yaş ortalaması genellikle yirmili yaşlar ve yirmili yaşların altında da olan fotoğrafçıları görmek şaşırtmıyor. Yetenekli, bilgi ve birikimini artırarak çalışmalarını geliştirmeye istikrarlı olan tüm fotoğrafçıları bünyesine toplamaya devam ediyor PhotoIreland.

Biz, İrlanda Fotoğraf Festivali’nde yer verilen New Irish Works projesinde yer alan 10 sanatçıya bakacak olursak uzun süre isimlerini duymaya devam edeceğiz. Çünkü keşfettikleri sanatçılarla bağlarını koparmadan, iletişimde kalarak ortak çalışmaya devam ediyorlar. Evet, fotoğraf festivalini dolaşmaya devam ederek sizlere projede yer alan 10 fotoğrafçıyı tanıtmak istiyorum. Solo çalışmalarıyla projede yer alan fotoğrafçılar ise: Audrey GillespieBryony DunneCian BurkeJialin LongMark DuffyMartin CreggMartin SeedsPauline RowanRóisín White ve Shia Conlon.

Audrey Gillespie

Audrey Gillespie, 1998 doğumlu İrlandalı fotoğrafçıdır. “This Hurts” isimli analog fotoğraflarından oluşan çalışması yer aldı.

Bryony Dunne

Bryony Dunne, İrlandalı görsel sanatçı ve film yönetmenidir. “The Sky Only Welcomes Those with Wings” adlı portre çalışması yer aldı. Portre odağında göçmen kuşlar yer alıyor. Avrupa ve Afrika arasında göçen kuşların dinlenmek için mola verdikleri “Greek Island of Antikythera”da ağlara takılarak yaşamını yitiren göçmen kuşlarını anlatıyor bizlere.

Cian Burke

Cian Burke, Dublin asıllı bir fotoğrafçıdır. Ancak 2010 yılından itibaren İsveç’te yaşamaktadır ve çalışmalarını İsveç’te sürdürmektedir. “I fear that the magic has left this place” isimli çalışmasıyla mekanların dönüşümleri ve gücü üzerine yoğunlaşarak bizlere farklı bir patika açmaktadır.

Jialin Long

Jialin Long, Çin asıllı bir fotoğrafçıdır ancak İrlanda’da yaşamını sürdürmektedir. “Red Illuminates” isimli çalışmasıyla kültürel bileşimlerinin detaylarını gösteriyor.

Mark Duffy

Mark Duffy, İrlandalı bir fotoğrafçıdır ancak İngiltere’de yaşamaktadır. “On Pugin” isimli çalışmasıyla bir politik göstergesi olan parlamento halısını kullanır. Halıdaki detaylar birçok mesaj vermektedir.

Martin Cregg

Martin Cregg, İrlandalı fotoğrafçı ve koordinatördür. “The Plot” isimli çalışmasıyla İrlanda’nın İngiliz işgalini sonlandırma çabalarını temsil eden cumhuriyetçiliğini anlatır.

Martin Seeds

Martin Seeds, İrlandalı fotoğrafçıdır. “No Country For Young Men” isimli çalışmasıyla Belfast’ta 1965-1966 yıllarındaki bir okulun mezuniyet kitabında yer alan genç erkeklerin portrelerine yer vererek tarihsel bağıyla İrlanda’nın politik damarını gösterir.

Pauline Rowan

Pauline Rowan, İrlanda’da fotoğraf alanında üniversite eğitimine devam eden İrlandalı fotoğrafçıdır. “Under a Vaulted Sky” isimli çalışmasıyla yerleşik halkın kültürel ilişkilerinin ayrıntılarını göstererek içinde büyüdükleri ülkenin insanlar üzerindeki etkisini bizlere gösterir.

Roisin White

Roisin White, Dublin asıllı görsel sanatçıdır. Fotoğraflarını çizimleriyle birleştirerek ve farklı tonlar deneyerek yeni yollara davet eder. “Cross the Child’s Palm with Silver” isimli çalışmasıyla anne-çocuk iletişimini yakalamak mümkündür.

Shia Conlon

Shia Conlon, İrlandalı fotoğrafçı ve yazardır. “Sites of Dreaming” isimli çalışmasıyla Finlandiya’yı eleştiren ve dönüşümlerini tamamlamak için ihtiyaç duyulan tıbbi gereçlere ulaşabilmek için mücadele veren trans+ bireylerin yaşam alanlarına psikolojik açıdan yaklaşarak pencerenin ardında neler yaşandığını tüm açıklığıyla gösterir.

Festivalde yer alan her bir sanatçının çalışmasından tüm detaylarıyla bahsetmek istesem de çok uzun bir yazı olacağı için gelecek sefer her bir sanatçının çalışmasını detaylı inceleyerek ayrıca yazacağım. Şimdilik festivalden, beni heyecanlandıran “New Irish Works” projesinden ve bu projede sergilenen sanatçılardan sizleri haberdar etmek istedim. Biliyorum ki, keşfettiğimiz her yeni çalışma, bizlere ilham olacaktır. Festivalin geçmiş programlarına ulaşacağınız ve içeriğini inceleyeceğiniz bir adres de bırakıyorum.

Nazlı Yıldırım

[email protected]

Nazlı Yıldırım

Ankara’da doğdu. İstanbul Üniversitesinde okudu. Yunanistan, Belçika ve Türkiye’de çeşitli dergilerde yer aldı. Hayret adında bir fotoğraf fanzini çıkardı. Yazı ve fotoğraflarıyla ötekileştirilmiş insanlara aidiyet duygusu kazandırmanın peşinde, onarıcı ve yapıcı şeylerin gücünü gösterme arayışı içindedir. LGBTİ+’larla ilgili fotoğraf çalışmalarına devam ediyor.