You are currently viewing En Güzel Hatıram Pati İçin

En Güzel Hatıram Pati İçin

2014 yılının sıcak bir temmuz günüydü. Fındık  burunlu, fındık gözlü, sevgi dolu bir köpek kapımızda belirdi. Tek istediği birazcık sevgiydi…  Sanki ilahi bir güç bu miniklere bir koordinat veriyordu  (seni bu dünyada koruyup kollayacak kişi burada  diye).  Yaralı, hasta ya da aç olan bir minik dostu aniden kapımızda buluyorduk.  Barınaktan yarası ile atılan bu minik dostumuzu ölümün kıyısından aldık. Ver patini dediğimizde itina ile patisini bize sevgiyle uzattığı için adını Pati koyduk…

Ailemizin üçüncü patili çocuğu oldu, tam on yıl bizimle sevgi ve huzur içinde yaşadı.

Sokak hayvanlarının özellikle de köpeklerin itina ile “şeytanlaştırıldığı”  bu günlerde kızım Pati aracılığı ile sizlere seslenmek istiyorum.

İnsan merkezli bakış açısı, türlerin eşitliğini yok sayan,  insanı merkeze alan, diğer tüm ekolojik varlıkları insana hizmet ile yükümlü gören bir bakış açısıdır.

Köpeklerin ilk insanlar tarafından evcilleştirilmesi günümüzden 27.000 ila 40.000 yıl öncesine dayanmaktadır. İnsanların güvenlik ihtiyacı için; korumacı doğaları gereği bekçi olarak kullanılmaya başlamışlardır. Zamanla insanlarla kurdukları bağ ile evlerin içerisine girip ailenin bir bireyi olmuşlardır.

Teknolojik gelişmeler ile köpeklerin artık güvenlik unsuru olarak kullanılmasına gerek kalmamıştır. Yaşanılan birçok afette hassas burunları sayesinde bir çok canın kurtarılmasına vesile olmaları dahi bencil insanoğlu tarafından göz ardı edilebilmektedir.

Aynı dünyayı paylaştığımız bu canlıların bir söz hakkı yok, sizi sizden çok seven bu canlıların tek koruyucusu bizleriz… Sokak köpeklerin popülasyonunu  önlemenin ve refah içinde bir yaşam sürmelerinin bir çok alternatif yöntemi  mevcut. Kısırlaştır, aşılat ve yaşat. Sokak hayvanları kültürümüzde olan, bizlerle iç içe yaşayan can dostlarımız.  Sokaklarımızı sokak yapan, neşe ile dolduran, fotoğraf karelerimizin vazgeçilmezi sadık dostlarımız.

Pati kızımın hatırasında diğer tüm patili dostlar ve hayvanlar için yazacaklarımın özeti;

Hayvanlar, Kanun önünde mal ya da eşya olarak değil, “doğuştan gelen haklara sahip ve duyguları olan hissedebilen bireylerdir” olarak tanımlanmalıdır. Yaşam hakları derhal anayasal güvence altına alınmalıdır.

Seni çok seviyorum Pati.

Sevgi ve özlemle…

Bahar Saner

@aktivisthnm

Bahar Saner

2005 yılında başladığım fotoğraf serüvenime aktif olarak 2012 yılından beridir devam etmekteyim. Sakarya Güzel Sanatlar Derneği üyesiyim. Depo Photos’ta freelance foto muhabiriyim. 2003 yılında Uludağ Üniversitesi İktisat bölümünden ve 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Basın-Yayın bölümünden mezun oldum. Fotoğraf eğitimimi Servet Sezgin, Cihat Çavdar, Fatih Gürsel ve Murat Gür hocalarımızdan aldım. Dernek bünyesinde ve çeşitli fotoğraf topluluklarının karma sergilerinde yer aldım. Ulusal fotoğraf yarışmalarında elde ettiğim ödüllerim ve sergilemelerim bulunmaktadır. Çerkeslerin hayatını ve sürgün anmalarını proje olarak çalışmaktayım. 2018 yılında SAGÜSAD’da “ÇERKES SÜRGÜNÜ” konulu fotoğraf sunumumu gerçekleştirdim. Halen bu konuda çalışmalarım devam etmektedir.