Misafir Yazar: Metin Timur Tüfekçiler
Neden İstanbul Sokak Çocukları? Çünkü İstanbul artık içinde barındıramayacağı kadar çok fazla insanın yaşadığı bir şehir haline dönüştü.
Nefes almakta bile zorlanan İstanbul, akın akın gelen bu insanlara artık ev, araç, yol bile sunamıyorken bir de onlara iş imkanı sağlamak zorunda olduğunun bilincinde olarak yorgun, bitkin ve hüzünlü bir şehir halini almaya başladı.
Evet insanlar sağlamlar, ancak hiçbir vasıfları olmadığından herhangi bir iş yapamamaktalar. En iyi bildikleri şey, ki onu da bilip bilmedikleri tartışılır, belki de bilmedikleri için yapıyorlar, çocuk yapmak. Sonra da o çocukları çıplak ayaklarıyla, donan elleriyle, karmakarışık saçlarıyla, parlaması gereken ama sönmüş gözleriyle sokaklara atıyorlar.
Tamam, kendinize göre haklısınız belki de!.. Lakin, aileleri ne kadar acımasız, ne kadar onları düşünmüyor olsalar da vicdanlı biri olarak; masum, temiz, saf çocuklara kıyamıyorum, dayanamıyorum.
Bizlerin içinde bazen ezilerek, bazen itilerek, bazen hayıflanarak, bazen de sövülerek! Evet evet, bazen de sövülerek, sadece bir selpak satmaya, elimize bir su tutuşturmaya çalışıyorlar.
Bazıları gerçekten çok iyi rol yapıyor, bazıları ise gerçekten ihtiyaç sahibi, bazıları çok hasta, bazılarıysa hasta bakmakta… Ama onların tek bir ortak özelliği var. Onlar bizler gibi mantıklı, bilinçli düşünerek, kararlarını kendileri vererek hareket edemeyecek kadar çocuklar…
Evet, onlar çocuklar… Masum, saf, kullanılan, bir çok şeyden bihaber çocuklar…
Onlar İstanbul’un çocukları… Onlar İstanbul Sokaklarının Çocukları…
İnanın zor iş,
İstanbul Sokaklarında Çocuk Olmak…
______________________________________________________________________________________________________
Metin Timur Tüfekçiler
Nisan 1983 İstanbul doğumluyum.
İlkokul, ortaokul ve liseyi doğduğum Eyüp’te okudum.
Üniversite mezuniyetim olmamasına rağmen çocukluğumdan beri ilgi duyduğum fotoğrafçılık ve gazetecilik mesleğine askerden sonra voleybol maçlarında fotoğraf çekerek başladım.
2005 yılında Milliyet’te dışardan voleybol maçlarında serbest olarak çalışmaya başladım. Voleybolum isimli dergi ve siteye de kadrolu foto ve haber muhabiri olarak girdim. Sonrasında Halkbank, Vakıfbank gibi spor kulüpleriyle çalıştım. VoleybolMagazin’de köşe yazarı ve foto muhabir olarak çalıştım.
2012 yılına kadar alaylı devam ederken, bu yıl aldığım 1 yıllık gazetecilik eğitimi sonunda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun haber ve foto muhabirliği görevine getirildim. 2013 yılında Gezi Olayları sebebiyle meslekten ihraç edildim. 72 kişilik basın mensubu listesinde yer aldım. Haklı mücadelem sonucunda göreve iadem apıldı. Ancak 2014 Haziran ayında hükümet ve valilik kanadından yapılan baskılar sebebiyle mesleği bırakmak zorunda kaldım. 32 yaşımda üniversite eğitimime başladım.
2015 – 2017 yılları arasında İstanbul Aydın Üniversitesi Fotoğrafçılık Ve Kameramanlık programından bölüm birinciliği ile mezun oldum.
2017 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümüne girdim. Halen tek dersim kalmak suretiyle Marmara Üniversitesi öğrencisiyim.
2017 – 2019 yılları arasında 3 yıl süreyle İSMEK’te Fotoğraf Eğitmenliği yaptım ve 2019 yılından beri özel dersler ve fotoğraf atölyeleri düzenlemekteyim.
Öteki misafir yazarlarımızın yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.